Provjerava se točnost tvrdnje kako ispijanje kave uzrokuje emisiju CO₂.
Autorica: Ivana Vidak Teskera, Veleučilište u Virovitici
Na portalu Slobodni zajedno objavljen je članak naziva Gotovo je s kavom[1]. U članku se implicira da Svjetski ekonomski forum i njegovi stručnjaci smatraju kako bi se trebalo prestati s konzumacijom kave zbog emitiranja CO₂ u atmosferu.
Pretragom službene mrežne stranice Svjetskog ekonomskog foruma[2] nisu pronađeni dokazi da su “stručnjaci WEF-a” izjavili da se s ispijanjem kave prestaje zbog emisija CO₂. Naprotiv, WEF ističe pozitivne primjere održive proizvodnje kave – poput Kolumbije, gdje se primjenjuju agrošumske metode koje kavu čine neto apsorberom ugljika.[3] Ne postoji nikakva izjava WEF-a o ‘zabrani kave’ – naprotiv, WEF aktivno potiče održive prakse unutar opskrbnog lanca kave.
Tvrdnja da WEF-ovi stručnjaci tvrde kako konzumacija kave emitira CO₂ u atmosferu je netočna i predstavlja primjer neutemeljenog klimatskog alarmizma i senzacionalizma.
[1] Gotovo je s kavom, dostupno na https://slobodnizajedno.org/gotovo-je-s-kavom/ (pristupljeno 25.6.2025.)
[2] Svjetski ekonomski forum, dostupno na https://www.weforum.org/ (pristupljeno 25.6.2025.)
[3] WEF speaker warns every time we drink coffee, we are ‘putting CO2 into the atmosphere’ — says each ton of Joe emits an alarming 15 to 20 tons of CO2. Is it time to give up your daily brew? (pristupljeno 25.6.2025.)