Zabrana kave zbog emisija CO₂?

Podijelite vijest:

Provjerava se točnost tvrdnje kako ispijanje kave uzrokuje emisiju CO₂.

Autorica: Ivana Vidak Teskera, Veleučilište u Virovitici

Na portalu Slobodni zajedno objavljen je članak naziva Gotovo je s kavom[1]. U članku se implicira da Svjetski ekonomski forum i njegovi stručnjaci smatraju kako bi se trebalo prestati s konzumacijom kave zbog emitiranja CO₂ u atmosferu.

Pretragom službene mrežne stranice Svjetskog ekonomskog foruma[2] nisu pronađeni dokazi  da su “stručnjaci WEF-a” izjavili da se s ispijanjem kave prestaje zbog emisija CO₂. Naprotiv, WEF ističe pozitivne primjere održive proizvodnje kave – poput Kolumbije, gdje se primjenjuju agrošumske metode koje kavu čine neto apsorberom ugljika.[3] Ne postoji nikakva izjava WEF-a o ‘zabrani kave’ – naprotiv, WEF aktivno potiče održive prakse unutar opskrbnog lanca kave.

Tvrdnja da WEF-ovi stručnjaci  tvrde kako konzumacija kave emitira CO₂ u atmosferu je netočna  i predstavlja primjer neutemeljenog klimatskog alarmizma i senzacionalizma.


[1] Gotovo je s kavom, dostupno na https://slobodnizajedno.org/gotovo-je-s-kavom/ (pristupljeno 25.6.2025.)

[2] Svjetski ekonomski forum, dostupno na https://www.weforum.org/ (pristupljeno 25.6.2025.)

[3] WEF speaker warns every time we drink coffee, we are ‘putting CO2 into the atmosphere’ — says each ton of Joe emits an alarming 15 to 20 tons of CO2. Is it time to give up your daily brew? (pristupljeno 25.6.2025.)

Srodni članci

Korištenje pejorativnih metafora u medijskom prikazu migranata

U tekstu donosimo pregled načina na koji pojedini mediji u Hrvatskoj oblikuju sliku o migrantima i migracijama. Autor: Stjepan...

Što su superćelijske oluje i zašto se javljaju?

U tekstu se pojašnjava pojam superćelijskih oluja koje nisu nov pojam niti su ga plasirali „plaćeni znanstvenici“. Autorica: Magdalena...

Mit o antibjelačkom rasizmu

U tekstu se provjerava tvrdnja da u Francuskoj postoji antibjelački rasizam koju je objavio Ivo Blažević na portalu...

Kako globalno zatopljenje utječe na našu želju za slatkim?

U analizi članka se provjerava tvrdnja “Vrućine nas tjeraju da jedemo više šećera, upozoravaju znanstvenici”. Autorica: Željka Kadlec, 22.9.2025. Portal...